Jaar 2009-2010 Cyclus C

Bezinning bij / surfen naar:

  • Jesaja 42, 1-4.6-7
  • Lucas 3, 15-16.21-22

    ‘Gij zijt mijn geliefde Zoon, in U vind Ik vreugde.’

    Dat zijn de woorden die God zegt tot Jezus wanneer Hij zich door Johannes laat dopen. De vraag daarbij is: zegt Hij dat alleen tot Jezus, of zegt Hij het tot alle mensenkinderen bij hun doopsel? En als Hij het alleen bij het doopsel zegt, zijn kinderen die niet gedoopt worden dan niet zijn geliefde kinderen? Zusters en broeders, laat daar geen twijfel over bestaan: alle kinderen zijn Gods lieve kinderen, en tot alle nieuwgeborenen zegt Hij: ‘In u vind Ik vreugde.’ Wat zou een God die liefde is immers kinderen afwijzen omdat ze niet gedoopt worden. Als Hij dat zou doen, zouden ze niet eens geboren worden.

    Maar er is een probleem. Als we allen zijn lieve kinderen zijn, waarom sterft er dan om de zes seconden een kind van honger? Ziet God die kinderen dan toch niet graag? Of is Hij een cynische God die kinderen laat geboren worden om ze daarna zonder meer te laten sterven? En een ander probleem: heeft God ook tegen mensen die hun naaste pesten, uitbuiten, martelen, vermoorden … heeft Hij ook tegen die mensen gezegd: ‘Gij zijt mijn geliefde kind in wie Ik vreugde vind’? Heeft Hij dat ook gezegd tegen de zelfmoordterroristen en tegen de beulen in de concentratiekampen? En tegen creaturen als Hitler, Stalin, Pol Pot, Caesar, Alexander de Grote en al die andere massamoordenaars? Zou God ook hen zijn geliefde kind genoemd hebben?

    Voor sommige atheïsten is het antwoord op die vraag eenvoudig. ‘Schaf alle religies en religieuze gevoelens af, en 75 % van alle wereldproblemen is ineens opgelost’, schrijft een zonder twijfel heel erg knappe journalist in De Standaard van 2 januari. Schaf God dus af, en de wereld wordt een paradijs van vrede en gerechtigheid. Hoe zwakzinnig kun je zijn! Alsof God en godsdienst de oorzaak zijn van de honger van één miljard mensen en de uitbuiting van een paar miljard mensen meer. Alsof Hilter, Stalin en Mao omwille van hun godsdienstige overtuiging een paar honderd miljoen mensen hebben vermoord. Alsof het bij zelfmoordterroristen om Allah zou gaan. Nee, het gaat om macht, om drugshandel, om onderdrukking van de vrouw en om de 72 maagden die hun in het hiernamaals zogezegd te wachten staan. Laten we de vraag dus op een ernstige, en niet op een stompzinnige manier proberen te beantwoorden.

    En voor dat antwoord moeten we op een andere plaats in het evangelie te rade gaan. Op zeker ogenblik neemt Jezus Petrus, Johannes en Jacobus mee op een berg, en voor hun ogen verandert Hij van gedaante, verschijnen Mozes en Elia, en een stem uit de hemel zegt: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind Ik vreugde.’ Precies dezelfde woorden die de Heer vandaag spreekt bij de doop van Jezus. Maar hier voegt Hij eraan toe: ‘Luister naar Hem!’

    Zusters en broeders, hier ligt het antwoord op onze vraag. Als het mensdom in zijn geheel op die oproep van God zou ingaan, als iedereen dus zou luisteren naar Jezus en zou leven naar zijn woorden en zijn daden, dan zouden er geen kinderen meer sterven van honger, en zou er ook geen uitbuiting en onderdrukking meer zijn. En moordenaars en massamoordenaars zouden er evenmin zijn. Want Jezus heeft gezegd: ‘Bemin God bovenal, en uw naaste gelijk uzelf.’ En wie van zijn naaste houdt, doet hem geen kwaad, integendeel, hij doet hem alleen maar goed. En er zouden ook geen kinderverkrachters en pedofiele priesters meer zijn zoals in Ierland, want Jezus heeft gezegd: ‘Wie één van deze kleinen die op Mij vertrouwen ten val brengt, kan beter met een molensteen om zijn nek in volle zee gegooid worden.’ Er niemand zou nog verstoten, afgewezen of belachelijk gemaakt worden, er zouden geen vrouwen meer vermoord worden omdat ze zogezegd de eer van de familie geschonden hebben, de zachtmoedigen zouden niet langer getreiterd worden, en zij die streven naar rechtvaardigheid en vrede zouden gelukkige mensen zijn, want Jezus heeft gezegd: ‘De barmhartigen zullen barmhartigheid ondervinden.’ En wie barmhartig is, doet niemand kwaad.

    Zusters en broeders, niet het afschaffen van God en godsdienst zal de wereld redden, wel precies het woord van God, maar je moet er naar willen leven. Bij elke geboorte zegt God tot elk nieuw mensenkind: ‘Gij zijt mijn liefste kind, en ik vind vreugde en geluk in u.’ En Hij voegt eraan toe: ‘Luister naar Hem die mijn Zoon is, want zijn woorden en daden zijn woorden en daden van vrede, van liefde, van gerechtigheid. Volg Hem dus na, en de wereld wordt een aards paradijs.’ Laten we dat dus doen: Jezus navolgen in woord en daad. Wijzelf en de wereld zullen er alleen maar beter door worden. Amen.

     

Download deze preek in Microsoft Word formaat

Intekenen voor de wekelijkse overwegingen

captcha