Jaar 2022-2023 Cyclus A
  • Eerste lezing2 Koningen 4, 8-11.14-16a
  • EvangelieMatheus 10, 37- 42

Zusters en broeders,

We zijn volop in de vakantietijd, dus kunnen we tijd maken voor dingen waar we anders geen tijd voor hebben. Bijvoorbeeld een goed boek lezen, echt aandacht hebben voor bidden, een oude kennis ontmoeten, een zieke bezoeken en nog zoveel meer. En tegelijk ook afstand nemen van de vele eigenbelangen waaraan we het hele jaar door wel tijd besteden, en dikwijls niet eens een beetje. Eigenbelangen die samenhangen met ons werk, ons gezin, de toestand waarin we ons bevinden enzovoort. Het is tegen die vaak overdreven aandacht voor onszelf dat de lezingen van vandaag ons andere wegen aanwijzen.

In de eerste lezing horen we in dat verband zelfs een heel merkwaardig verhaal: een vrouw stelt aan haar man voor om een comfortabele bovenkamer te bouwen waarin de profeet Elisa kan verblijven wanneer hij in de buurt is. Als voorbeeld van gastvrijheid kan dit echt wel tellen. Een gastvrijheid waarvan ik denk dat we niet direct geneigd zijn ze na te volgen. Want wie van ons zou zomaar een kamer ter beschikking stellen aan een vreemdeling die nu en dan in onze buurt passeert. Voortgaand op het aantal daklozen dat in ons land de nacht op straat moet doorbrengen zijn er zeker niet veel mensen die dat wél doen. De gastvrijheid van die vrouw is dus een bijzonder sterk voorbeeld van aandacht voor je medemensen. Een aandacht waarvoor je geen vergoeding vraagt en geen eisen stelt. Een aandacht die een sterke toepassing is van dat ene gebod van Jezus: Hou bovenal van God, en hou evenveel van je naaste als van jezelf.

In het evangelie besteedt Jezus daar trouwens uitdrukkelijk aandacht aan. Hij doet het niet met directe woorden, maar met eisen die wellicht heel moeilijk, zelfs mensonvriendelijk klinken. Wie meer van zijn ouders of zijn zinderen houdt, is Mij niet waardig, zegt Hij.. Hetzelfde geldt voor wie zijn kruis niet opneemt. Het is duidelijk dat we die woorden niet letterlijk mogen opnemen, want dan botsen ze met het liefdegebod van Jezus, en dat kan niet de bedoeling zijn. Wat wel de bedoeling is, is dat Jezus duidelijk maakt dat Hem volgen niet altijd gemakkelijk is. Immers, Hem volgen betekent dat je Hem en zijn gebod van liefde en vrede belangrijker vindt dan jezelf, je eigenbelang, je eigen keuzes enzovoort.

Neem iemand op in mijn naam, brengt Jezus daartegen in. Luister naar iemand die goede woorden vertelt. Heb aandacht voor mensen die hun geloof oprecht beleven. Mensen die liefde, vrede en vreugde uitstralen. En heb zeker aandacht voor de kleinen, de armen, de zieken, de vele mensen die niet direct een weg vinden in het leven.

Het is een opdracht waarvoor we in deze vakantie tijd kunnen vrijmaken. Tijd voor jongeren op kamp, voor gehandicapten en ouderen, voor zieken en stervenden. Tijd voor een luisterend oor, een teder gebaar, een babbeltje met die eenzame man of vrouw in de buurt, in het woonzorgcentrum, op straat. Gelijk waar we zijn tijd hebben voor anderen.

In het evangelie horen we nog een merkwaardige uitspraak van Jezus. ‘Wie zijn leven probeert te behouden, zal het verliezen, en wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het vinden,’ zegt Hij. En daarmee bedoelt Hij: Wie alleen leeft voor zichzelf, zal op de duur geen leven meer hebben, want hij of zij heeft niets meer met zijn medemensen te maken. Het is een harde waarheid die tot uiting komt in de vele relaties die vandaag kapot gaan, omdat de partners veel te veel aan zichzelf en veel te weinig aan hun partner, hun gezin en hun familie denken. Een waarheid die ook tot uiting komt in de oorlogen, de burgeroorlogen en de vele mensonwaardige misdrijven die de wereld teisteren. Allemaal mistoestanden die aantonen dat het veel beter is dat niet alleen wij, maar alle mensen, hun leven verliezen omwille van Jezus, want dan neemt iedereen afstand van een leven vol egoïsme, vol wreedheid en vol eigen groot gelijk, om te kiezen voor een leven van liefde en vrede voor iedereen.

Zusters en broeders, het is een wereld waar we niet alleen van moeten dromen, maar waar we ons echt moeten voor inzetten, en in deze vakantietijd hebben we daar meer tijd voor dan anders. Ik wens ons allen zo een mooie vakantie toe. Amen.

Download dit document

Intekenen voor de wekelijkse overwegingen

captcha