Jaar 2008-2009 Cyclus B

 

 

Bezinning bij / surfen naar:

 

Zusters en broeders,

Vader, Zoon en heilige Geest: de heilige Drie-eenheid. Eén God in drie personen. Een van de mysteries van ons geloof. En door die ene God in drie personen, die heilige Drie-eenheid, zijn wij geschapen, naar zijn beeld en gelijkenis. Dus leeft Hij in ons als Vader, Zoon en Geest.

God die Vader is. De meesten van ons zijn zelf vader of moeder. Welnu, ieder van ons weet dat je niet alléén maar vader of alléén maar moeder bent. Nee, je bent ‘ouder’, dus ben je zowel vader als moeder. Je doet je best voor je kinderen, en een moeder denkt niet: ik ben alleen maar moeder, en een vader denkt niet: ik ben alleen maar vader. Nee, je staat samen in voor kinderen, je deelt de zorg om hen, je lacht met hen en je hebt verdriet wanneer zij verdriet hebben. Je leeft en voelt met hen mee, niet als moeder of als vader, maar als ouder. Dat is in deze tijd misschien veel duidelijker dan ooit voordien. Er zijn immers veel eenoudergezinnen, en al die alleenstaande moeders en vaders weten beter dan wie ook dat ze tegelijk moeder en vader moeten zijn. Zo is ook God: Hij is onze Schepper, onze Vader en onze Moeder, en wij scheppen met Hem mee: in ons leven, in ons werk, in ons gezin. We zijn vader en moeder van ons eigen stukje schepping, van datgene waarvoor we verantwoordelijk zijn, en dat zijn niet alleen onze kinderen en ons werk, maar ook onze omgeving, ons milieu, onze aarde.

God die Zoon is. Velen zeggen: waar is God? Ik zie Hem niet, dus Hij bestaat niet. Toen Jezus onder ons leefde, zei Hij: ‘Ik en de Vader zijn één. Wie Mij ziet, ziet de Vader.’ God is dus helemaal niet onzichtbaar. Hij leeft in Jezus, we weten dus hoe Hij is. We zien Hem op de bruiloft in Kana: hoe Hij die mensen uit de nood helpt, en Hij ziet daarbij niet op een beetje, want een bruiloft moet goed gevierd worden. God is dus in onze vreugde en in ons geluk, en hij is ook in onze de relatie. Hij zegent relaties, en Hij zegent liefde en vriendschap. En opnieuw scheppen wij met Hem mee. Ook wij willen zijn in het geluk van mensen om ons heen, en we dragen zorg voor onze eigen relatie en die van anderen. En we breken zeker niet binnen in andermans relatie, want ze is door God gezegend.

Meer nog dan met mensen die het goed maken, gaat Jezus om met mensen in nood: blinden, melaatsen, kreupelen, doven. God is in het verdriet van mensen, in onze pijn, in onze tegenslagen, in onze wanhoop. We zien hoe Jezus mensen opricht, hoe Hij meevoelt met Maria en Martha bij het overlijden van hun broer Lazarus. Hoe Hij, tegen de wet in, melaatsen aanraakt en geneest; hoe Hij al weldoende rondgaat. Ook als Zoon leeft God in ons, zodat ook wij oog en oor en hart hebben voor mensen in nood. Zodat ook wij onze zieken en ouderen niet aan hun lot overlaten. Zodat ook wij de pijn en het leed van anderen verzachten, omdat we willen meevoelen en meetreuren met hen.

En Jezus is er ook voor mensen die worden uitgestoten omdat ze niet aan de norm beantwoorden of in de fout zijn gegaan. De overspelige vrouw redt Hij van de dood, omdat Hij gerechtigheid wil. Niemand verdient de dood, en waar is trouwens de man? Want om ontrouw te zijn, moet je met twee zijn. Ook met tollenaars gaat Hij barmhartig om. Hij roept Zacheus, en meteen wordt die een ander mens, een rechtvaardig mens. En tot de tollenaar Levi zegt Hij: ‘Kom en volg mij’, en terstond laat die man, die we kennen als de evangelist Mattheus, alles achter en volgt hem. Van puur geluk omdat Jezus hem als mens wil meeetellen, richt hij in zijn huis een groot feestmaal in, waarop veel andere tollenaars en zondaars samen met Jezus aanwezig zijn. Dat is voor Jezus geen probleem, want Hij stoot niemand uit. Alle mensen zijn immers kinderen van God. Hij roept ons op hetzelfde te doen: dat we niemand zouden veroordelen en niemand zouden uitstoten. Dat we zouden vergeven, en nieuwe kansen zouden geven aan wie in de fout is gegaan.

God die Vader en Zoon, en die ook Geest is. De Geest die ons laat streven naar samenhorigheid in onze gezinnen, naar vernieuwing in ons denken, naar vergeving en naar barmhartigheid. De Geest die ons kracht geeft om sterk te staan in lijden en pijn, de Geest die ons altijd opnieuw op het goede wijst. De Geest die ons doet verlangen naar vrede en gerechtigheid. De Geest die ons weer opricht wanneer we fout zijn.

God: Vader, Zoon en Geest: drie woorden voor één God, onze God. Hij die leeft in ons, en die ons leven zin en richting geeft. Hij die met ons is tot aan de voleinding van de wereld. Amen.

 

Download deze preek in Microsoft Word formaat

 

Intekenen voor de wekelijkse overwegingen

captcha