Jaar 2011-2012 Cyclus B

Bezinning bij / surfen naar:

  • Jesaja 9, 1-3.5-6
  • Lucas 2, 1-14

    ‘Mag het een ietsje meer zijn.’ 

    Zusters en broeders, ik denk dat je die vraag kent. Je hoort ze nogal eens bij de slager. Hij legt net iets meer op de weegschaal dan je besteld hebt, en vraagt dan: ‘Mag het een ietsje meer zijn?’ 

    Wel, we kunnen die vraag ook vandaag stellen: Mag Kerstmis een ietsje meer zijn? Want wat is Kerstmis? Stel de vraag aan honderd mensen, groot en klein, jong en oud, en je zult allerlei antwoorden krijgen: Kerstmis, dat is een familiefeest met goed eten en drinken en veel cadeaus. Kerstmis, dat zijn verlichte huizen en straten vol muziek en haastig winkelende mensen. Kerstmis, dat is  … vul zelf maar in. En met een beetje geluk krijg je als antwoord: Kerstmis is een feest van vrede. Vandaar dus de vraag: mag Kerstmis een ietsje meer zijn? Mag Kerstmis zijn wat het is? En wat het is, vertelt een engel aan de herders. ‘Vandaag is u een Redder geboren, Christus de Heer,’ zegt hij. 

    Dat is dus Kerstmis: dat God geboren wordt in een klein kind. God is niet de verre, afstandelijke regelaar van alles, nee, Hij is dat kleine kind. God is mens geworden, niets meer, maar ook niets minder. En daarmee verzekert Hij ons van een belofte die niet meer stuk kan: Hij laat ons, zijn mensen, nooit in de steek, want Hij is zelf een van hen. 

    Maar de engel zegt nóg iets. ‘Dit zal voor u een teken zijn’, zegt hij. ‘Gij zult het pasgeboren kind vinden in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe.’ Liggend in een kribbe … Niet in een rijkversierde wieg van zijde en satijn, maar in een kale kribbe, ergens in een stal, want er was voor Hem geen plaats in de herberg.  

    Ook dat is dus Kerstmis. Het teken waarop de engel doelt, is dat die Redder ervoor kiest te behoren tot de mensen in nood. Hij kiest ervoor het leven te delen van dat deel van de wereld en de maatschappij dat van crisis naar crisis sukkelt. Van financiële crisis naar politieke crisis, van morele crisis naar milieucrisis. Crisissen genoeg, de lijst lijkt eindeloos. We kennen ze, die crisissen, ze komen dagelijks op ons af in de honderden miljoenen armen, in de daklozen, in de moeders en de kinderen op de dool voor oorlog en geweld. Ze leven midden onder ons in de langdurig werklozen, de asielzoekers, de gebroken relaties, de jongeren zonder toekomstverwachting. Ze kijken ons aan door de ogen van vluchtelingen, van kindsoldaten, van misbruikte vrouwen en kinderen. En ze bedreigen ons in dictaturen, in schendingen van de mensenrechten, in corruptie, in extremisme en terrorisme. Maar precies in die wereld en voor dat volk dat in het duister wandelt, is de Redder geboren, Christus de Heer, en precies in dat land van doodse duisternis straalt een groot licht. Alleen, soms is het moeilijk dat licht te zien. 

    Zusters en broeders, laten wij dat licht wél zien. Dat licht van vrede, omdat God bij ons wil zijn. Dat licht van liefde, omdat God midden onder ons wil wonen. Dat licht van vreugde, omdat God ons aankijkt door de ogen van een pasgeboren mensenkind. Ik wens ons allen een zalig, vredevol en gelovige Kerstfeest toe. Amen. 

     

Download deze preek in Microsoft Word formaat

Intekenen voor de wekelijkse overwegingen

captcha